Onze visie op fokken

Iedere fokker heeft een eigen visie op fokken. Het is als koper belangrijk om een cattery te kiezen met een visie die je aanspreekt. Sommige fokkers richten zich bijvoorbeeld puur op gezondheid en een laag inteelt percentage, en anderen richten zich op specifieke kleuren of een bepaald uiterlijk.

Gezondheid

Voor ons is gezondheid erg belangrijk. Daarom krijgen al onze fokdieren jaarlijks een echo van hart en nieren. Zo kunnen we zien of een kat op dat moment geen HCM of PKD heeft, maar ook of er geen andere afwijkingen zijn aan het hart en de nieren. Daarnaast testen we alle katten op Patella Luxatie. Ook nemen we eenmalig een DNA test af om uit te sluiten dat de kat andere erfelijke ziekten draagt, zoals PKdef en SMA, en om de bloedgroep van de katten te bepalen. Tot slot testen we alle regelmatig op de besmettelijke ziekten Fiv/Felv en parasieten als Giardia. Dit willen we natuurlijk uit onze cattery weren.

Uitstraling

Naast gezondheid vinden we ook het uiterlijk en de uitstraling van onze Maine Coons belangrijk. Het uiterlijk en de uitstraling van het ras is immers waarom we zo verliefd zijn geworden op dit ras. We bezoeken regelmatig FiFe shows met onze katten om hen te laten keuren aan de hand van de rasstandaard. We kijken gericht naar de matches die we maken, om zo gezonde kittens te fokken die ook het gewenste uiterlijk en uitstraling hebben. We fokken niet gericht op bepaalde kleuren. Gezondheid en uitstraling zijn voor ons belangrijker dan een specifieke kleur.
Kenmerken die we mooi vinden aan dit ras zijn o.a. een grote muzzle, de mooie lynx tips, een goed gevormde kin, een stevige lichaamsbouw, de mooie kraag en vacht, een hoog voorhoofd en grote, goedgevormde oren.

Translate ยป
error: Content is protected !!